Login:

Heslo:

  Registrace

MacPherson's Rant

MacPherson's Rant, Farewell nebo také Lament je píseň o popravě Jamieho MacPhersona, takového skotského Jánošíka ze sedmnáctého století. Původní verzi prý skutečně zpíval a hrál MacPherson pod šibenicí. Nějaké úpravy a doplnění dalších slok pak má na svědomí básník Robert Burns.

Noty -- D dur: PDF ABC

Noty

Noty -- G dur: PDF ABC

Noty

Zbojník se v písni loučí s vězením a se světem a chvástá se, že se nebojí smrti. Dalším motivem jsou housle, na které MacPherson pod šibenicí hrál a pak je rozlámal. Verzí v anglickém (či skotském) jazyce je mnoho, v češtině vím o třech překladech: od Josefa Václava Sládka ("Mac Phersonovo loučení", Výbor z písní a ballad, 1892), Jiřího Valji ("MacPhersonovo poslední sbohem", Darebné verše Roberta Burnse, 1963) a Jana Laštovičky ("MacPherson", asonanční píseň z desky Království Keltů, 2010).

Jak to tedy bylo, když MacPhersona sebrali? Asonance zpívá: "Jen kvůli ní tu stojím spoutaný, že mi bílý šátek z okna hodila." To zní, jako by ten šátek byl nějaké znamení, podle kterého ho biřicové poznali a zajali. Ovšem v původním znění ta žena hází nějakou deku! "She stood uben a windae ledge and a blanket threw ower me." Podle vysvětlení, co jsem našel, se to odehrálo v nějakém úzkém průchodu a MacPherson, zavalen těžkou peřinou, nemohl včas tasit meč a bránit se. V ostatních dvou českých překladech tato sloka chybí...

Nahrávky

Ikona YouTube The Corries, The Lads among Heather
Ikona YouTube Clancy Brothers
Ikona YouTube Hamish Imlach
Ikona YouTube Old Blind Dogs, záznam z koncertu (2009)
Ikona YouTube Asonance, Království Keltů (2010)

Odkazy

[1] MacPherson's Rant (or Lament or Farewell), text a poznámky na webu mysongbook.de
[2] MacPherson's Rant, text, noty, komentáře, nahrávka
[3] MacPherson's Rant, text na webu Dicka Gaughana
[4] Macpherson's Rant, noty na webu TheSession.org
[5] Jamie Macpherson, článek na Wikipedii
[6] Mac Phersonovo loučení, český překlad J. V. Sládka
[7] MacPherson, český text na webu Asonance

Prohlížení a přidávání komentářů